Severe weather awareness week! Wednesday: Thunderstorms and tornadoes

Att åskoväder är vanligt förekommande i Florida har jag redan nämnt men det tål att tas upp igen. Faktum är att Florida har flest åskoväder i hela USA. Det åskar i genomsnitt 70 dagar om året och i områden vid Guldkusten (där vi bor) snittar det på 80-100 åskoväder om året.

Faror förknippade med åskoväder inkluderar blixtnedslag, hagel, kastvindar, hårt regn som kan orsaka översvämningar och tornados.

Ett av skälen till att Florida har så många åskoväder är att många av de ”ingredienser” som behövs för att bilda åska förekommer här varje dag. Det är tre saker som behövs i atmosfären; fukt, instabilitet och en källa att hämta kraft ur (fukt). Eftersom Florida är omgivet av vatten och även har många insjöar, floder och träskmarker, så finns det många källor som kan bilda och underhålla ett åskoväder. När väderförhållandena är perfekta för åskoväder kallar meteorologer atmosfären för ”instabil”. Florida får mycket solljus som värmer upp luften nära marken och vattenytan och det gör luften instabil. Åskoväder kan komma i ett enda moln men även som i en ”familj” av moln. Det kan pågå under en lång tid men även i bara ett par minuter. Ditt lokala väderinstitut håller reda på när det kommer att bli åska och hur kraftigt ovädret beräknas vara. De utfärdar varningar om det är nödvändigt.

Känner du till skillnaden på en varning och att vara uppmärksam?

När ett allvarligt åskoväder hotar gå inomhus och längst ner i byggnaden. Håll dej borta från fönster. Om det finns tid flytta fordon inomhus för att förhindra skador av hagel och hård vind. Befinner du dig i ett fordon undvik att köra till ovädret passerat.

Ett av de farligaste företeelser som ett åskoväder kan orsaka är tornados. Tornados är normalt inte förknippade med the “Sunshine State”, men mellan 1995-2014, hade Florida fler rapporterade tornado-relaterade dödsfall per år än Texas, Kansas och Louisiana, ett snitt på fyra dödsfall per år. En tornado är en våldsam ”kon” som kommer ner via ett åskmoln och når ner till marken. Floridas tornados kommer i alla former och kan uppstå året om. En tornado varar normalt kortare än 15 minuter men kan orsaka stor materiell skada på den korta tiden. En del tornados förflyttar sig flera kilometer medan andra bara dyker upp ett kort ögonblick på samma plats. Det finns de som bildas över land och sen de så kallade waterspouts som jag skrev om igår.

Frontsystem tornados uppstår vanligtvis under vinter- och vårmånader. De bildas framför en kallfront och de tenderar att vara de kraftigaste och som orsakar mest skada. Tornados som bildas av sjöbris är de vanligaste och de bildas på senvåren och under sommarmånaderna. Orkansäsongen för också med sig en ökad risk för tornados i Florida eftersom nästan alla tropiska stormar kan bilda tornados. Statistik visar också att tornados lika gärna kan uppstå efter midnatt som på kvällen. De flesta dödsfall på grund av en tornado har skett mellan nio på kvällen och åtta på morgonen och detta under vintermånaderna februari, mars och april. Det är mycket viktigt att vara förberedd eftersom vi nu är på väg in i en mer tornadoaktiv period. Eftersom en tornado uppstår plötsligt och inte lever så länge är de svåra att förutse och varna för i förväg. Meteorologerna gör sitt bästa att upptäcka dem och utfärda varningar. Även en varning med kort varsel kan rädda liv. Att ha NOAA Weather Radio eller en väderapp med varningssystem på telefonen är ett mycket viktigt verktyg om man bor i Florida. Det är viktigt att veta vad man ska göra vid en tornadovarning eftersom det är bråttom. Idag vid klockan tio hade alla skolor och många andra institutioner och företag en övning för tornados. Vår elementary school dotter fick idag lära sig att springa ut i korridoren som är i mitten av skolbyggnaden och rulla ihop sig till en köttbulle med huvudet mot väggen. Hon tyckte det var jättespännande och glad att skolan lär ut sådan kunskap.

Imorgon drar vi upp vindstyrkan ytterligare! Håll utkik! 😎

En tanke på “Severe weather awareness week! Wednesday: Thunderstorms and tornadoes

  1. Pingback: Hurricane Season! – NinaCombat

Lämna en kommentar