Lovebug season! đŸ˜±

Dom Ă€r ÖVERALLT!!

Man kan ju tycka att deras namn Lovebug lÄter gulligt men skalbaggar och andra kryp/flygfÀn Àr definitivt inte gulliga!
The lovebug (Plecia nearctica) Àr en typ av flygande skalbaggar som Äterfinns i delar av Central Amerika och sydöstra USA, sÀrskilt lÀngs Gulf kusten. I Florida dök de upp sÄ sent som för 50 Är sedan och finns nu Ànda upp till Texas. De kallas Àven honeymoon fly or double-headed bug. Inget av de namnen gör dem gulligare! Dessa flygfÀn parar sig medan de flyger omkring och kan sitta ihop i flera dagar! NÀr de separeras sÄ dör de.

Tidig morgon ser man dem hĂ€ngande pĂ„ grĂ€sstrĂ„n i skuggan. NĂ€r solen nĂ„r dem flyger de direkt för att hitta ny skugga. De trivs dessutom bĂ€st i nymĂ„lad miljö med ljusa fĂ€rger. Vid vĂ„rt hus Ă€r den bĂ€sta platsen utanför ytterdörren đŸ˜± Tjejerna springer det fortaste de kan nĂ€r de mĂ„ste passera 😂 Tacksamheten över att ha en bur över poolen och uteplatsen Ă€r oĂ€ndlig!

De flyger inte i svÀrm men Àr ÀndÄ i stora samlingar om flera hundra upp till flera tusen. Deras larver lever delvis pÄ misskött vegetation sÄ i den aspekten Àr de bra för mÀnniskor. De fullvuxna lever pÄ nektar frÄn olika vÀxter. Bland annat klöver och Goldenrod (Gullris) som Àr namnet pÄ vÄr gata vilket ju Àr lite lustigt!

De har tvÄ svÀrmnings perioder om Äret- den första infaller nu under april-maj och nÀsta pÄ sensommaren under augusti-september. I de allra södraste delarna av Florida kan en tredje kortare period infalla i december.

Skalbaggarna Ă€r inte farliga för mĂ€nniskor. De bits eller sticks till exempel inte, som sin nĂ€ra slĂ€kting myggan utan Ă€r störande eftersom de Ă€r sĂ„ mĂ„nga och kör man genom en samling av dessa med bilen har man ett problem- deras pH vĂ€rde Ă€r sĂ„ lĂ„gt som 4,25! Ser man inte till att tvĂ€tta bilen inom en till tvĂ„ timmar sĂ„ Ă€r det otroligt svĂ„rt att fĂ„ bort dem! Bra business för biltvĂ€ttar sĂ„ hĂ€r Ă„rs! 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s